Strona główna Dieta na zdrowie Zdrowa śniadaniówka na wiosnę i początek lata

Zdrowa śniadaniówka na wiosnę i początek lata

Przygotowanie śniadaniówki, choć wielu rodzicom wydaje się problematyczne, tak naprawdę jest bardzo proste. Najczęściej w pojemniku ląduje kanapka i nie ma w tym absolutnie nic złego. Postarajmy się o pieczywo z pełnego ziarna, raz może to być chleb raz bułka. Dbajmy o różnorodność, by zapewnić dziecku wszystkie niezbędne składniki odżywcze, ale także, by nasza pociecha nie znudziła się zbyt szybko tym, co je - radzi dietetyk Ewa Jarosz.

3641
0
Zdrowe kanapki Fot. unsplash.com
Zdrowe kanapki Fot. unsplash.com

Wielu rodziców codziennie zastanawia się, co zapakować dziecku do szkoły, by zachować zasady zdrowego odżywiania, ale także by to, co znajdzie się w śniadaniówce było naprawdę zjedzone, a więc by smakowało. Niektórzy wolą wręczyć dziecku kilka złotych, by samo zdecydowało, co zje. Czy takie wyjście z sytuacji jest słuszne? Jak powinno wyglądać drugie śniadanie naszych pociech? Odpowiedź znajdziecie w poniższym artykule.

Śniadanie

Na początek warto wspomnieć, że najważniejsze jest śniadanie zjedzone przed rozpoczęciem zajęć, najlepiej maksymalnie do godziny po przebudzeniu. Śniadanie powinno być pełnowartościowe, co oznacza, że powinny znaleźć się w nim wszystkie makroskładniki: białka, tłuszcze i węglowodany, jak również witaminy, składniki mineralne i błonnik pokarmowy. Odpowiedni posiłek rano to podstawa dla każdego człowieka niezależnie od wieku i wykonywanych czynności, a dla rozwijających i uczących się dzieci ma szczególne znaczenie. Dowóz wszystkich niezbędnych składników odżywczych to krok w stronę lepszej koncentracji, umiejętności zapamiętywania, siły i zwyczajnie dobrego samopoczucia. Dbajmy o to, by nasze dziecko nigdy nie wychodziło z domu bez śniadania.

Śniadanie Fot. unsplash.com
Śniadanie Fot. unsplash.com

Drugie śniadanie

Kolejny posiłek to drugie śniadanie, które dzieci spożywają w szkole, najlepiej po upływie od 2,5 do 4 godzin od posiłku zjedzonego w domu. Każdy rodzic czy opiekun powinien rozmawiać ze swoim dzieckiem i znać jego potrzeby oraz upodobania smakowe. Nie oznacza to, że nasza pociecha ma dostać chipsy, bo tak chce, ale by nie dawać dzieciom do szkoły tego, czego nie lubią, bo przygotowane jedzenie wyląduje w koszu lub wróci z dzieckiem do domu. Wiosną i latem znacznie łatwiej jest przygotować ciekawą śniadaniówkę z uwagi na szeroki asortyment warzyw i owoców. Pamiętajmy, że to co zapakujemy dziecku do pojemnika powinno być także łatwe do zjedzenia oraz nie zapominajmy o rosnącej temperaturze na zewnątrz.

Przydatne gadżety

  • Szczelny pojemnik na żywność, najlepiej termiczny, bardzo praktyczne są pojemniki z przegrodami
  • Butelka na wodę lub bidon
  • Specjalna butelka na koktajl
  • Plastikowe sztućce (na rynku dostępne są praktyczne zestawy pojemników ze sztućcami)
  • Torebka termiczna, może być mała, by pomieścić kilka produktów
  • Chusteczki higieniczne lub kilka serwetek
  • Folia aluminiowa i/lub spożywcza

Jak przygotować śniadaniówkę?

Przygotowanie śniadaniówki, choć wielu rodzicom wydaje się problematyczne, tak naprawdę jest bardzo proste. Najczęściej w pojemniku ląduje kanapka i nie ma w tym absolutnie nic złego. Postarajmy się o pieczywo z pełnego ziarna, raz może to być chleb raz bułka. Dbajmy o różnorodność, by zapewnić dziecku wszystkie niezbędne składniki odżywcze, ale także, by nasza pociecha nie znudziła się zbyt szybko tym, co je. Kanapkę można posmarować odrobiną masła, margaryny, majonezem, pastą z awokado, pesto z różnorodnych składników czy nawet samą oliwą z oliwek z ziołami. Nie unikajmy tłuszczu, którego nasze dziecko również potrzebuje do prawidłowego rozwoju. Od czasu do czasu dla urozmaicenia można posmarować kanapkę serkiem z ziołami lub serem topionym. Kolejne składniki zdrowej kanapki to wysokiej jakości szynka, polędwice drobiowe, ser żółty, twaróg i jaja, jeśli dziecko lubi także ryby, np. łosoś, tuńczyk czy makrela, również w formie pasty. Warto przyzwyczajać dzieci do różnych smaków, by zachować jedną z podstawowych zasad zdrowego odżywiania, a mianowicie urozmaicenie. Najzdrowszą wędlinę zrobimy sami, wystarczy ugotować lub upiec mięso drobiowe lub schab i pokroić w plastry. Warto dodawać różnorodne zioła lub przygotować roladę np. ze szpinakiem. Kanapka powinna być także wypełniona po brzegi warzywami: sałatą (nie zapominajmy o tym, że zamiast zwykłej sałaty możemy użyć także rukoli, roszponki, świeżego szpinaku lub mieszanki różnych sałat), ogórkiem, pomidorem, rzodkiewką, szczypiorkiem, kolorową papryką i wszystkim, co nam przyjdzie do głowy i co lubi nasze dziecko.

Fot. unsplash.com
Fot. unsplash.com

Nie bójmy się eksperymentować z takimi warzywami jak szparagi, cukinia czy nawet buraki, ale zacznijmy od podawania im dzieciom w domu, by się upewnić, że zostaną zjedzone. Warzywa warto dorzucić także luzem do pojemnika, poza wymienionymi także pokrojoną w plastry marchewkę. W sklepach znajdziemy także mini marchewki a nawet mini ogórki, które są chętnie chrupane przez dzieci.
Jeśli nie chcemy, by dziecko codziennie jadło na drugie śniadanie kanapkę, możemy bez ograniczeń urozmaicać jego menu.

Truskawki to świetna forma zdrowej przegryzki Fot. unsplash.com
Truskawki to świetna forma zdrowej przegryzki Fot. unsplash.com

Inne przykłady zdrowej śniadaniówki

  • Jogurt z musli i świeżymi owocami (musli i owoce warto zapakować w osobny pojemnik, by nie nasiąkło jogurtem, co często jest dla dzieci mało apetyczne).
  • Sałatka owocowa – owoce wrzucone do pojemnika luzem (pamiętajmy, że wybór owoców jest bardzo duży, gdy rozpocznie się sezon letni jeszcze łatwiej będzie zadbać o zróżnicowanie).
  • Wafle ryżowe, kukurydziane, gryczane itd.
  • Owoce suszone.
  • Owoce i warzywa w formie chipsów.
  • Koktajle owocowe i owocowo-warzywne.
  • Od czasu do czasu batony zbożowe lub z suszonych owoców (warto przygotować samodzielnie).
  • Serek wiejski lub twaróg z warzywami i ziołami.
  • Chlebek chrupki.
  • Tosty z pełnoziarnistego pieczywa.
  • Raz na jakiś czas tortilla z wędliną/serem i warzywami.
Fot. unslpash.com
Fot. unslpash.com

Czy warto dawać dziecku pieniądze, żeby samo wybrało?

Wręczanie dziecku pieniędzy na drugie śniadanie nie jest do końca dobrym pomysłem. To proste – dziecko najczęściej wybierze to, co niekoniecznie powinno stanowić drugie śniadanie – chipsy, batony, żelki, hotdoga itd. Dlatego właśnie warto poświęcić kilka minut rano lub dzień wcześniej wieczorem i przygotować dziecku zdrowy posiłek na wynos. Czy zatem dawanie dziecku słodyczy czy kupienie drożdżówki na drugie śniadanie jest błędem? W nadmiarze oczywiście tak. Jeśli jednak dbamy o to, by nasza pociecha na co dzień odżywiała się zdrowo, to niewielka ilość słodyczy nie wyrządzi mu krzywdy. Najważniejsze by zachować umiar i zdrowy rozsądek.

Fot. unslpash.com
Fot. unslpash.com

A co do picia?

Ostatnim ważnym elementem diety dziecka są napoje. Unikajmy podawania dziecku słodkich soków i czy napojów gazowanych, bo po pierwsze wręczamy mu w ten sposób niebotyczne ilości cukru i pustych kalorii, a po drugie ryzykujemy tym, że drugie śniadanie wróci nietknięte do domu. Przepajanie dzieci słodkimi napojami to częsty problem tzw. niejadków. Dziecko, które non stop popija coś słodkiego zwyczajnie nie ma ochoty na posiłek, bo nieustannie czuje się nasycone.

Najlepszym rozwiązaniem jest jak zawsze woda. Może być niegazowana, ale może być także lekko gazowana, jeśli jest dobrze tolerowana. Warto dorzucić cytrynę, plastry pomarańczy czy inne owoce, mięte lub dodawać odrobinę domowego syropu, jeśli dziecko w żaden sposób nie daje się przekonać do picia czystej wody. Świeżo wyciskane soki to także dobre rozwiązanie, ale pamiętajmy, by traktować je raczej jako element posiłku niż jako napój na cały dzień. Napojem na wynos może być też zwykła herbata lub herbata owocowa, najlepiej bez cukru lub z minimalną ilością. Do herbaty również możemy dodać domowy syrop owocowy lub miód.

To co nasze dziecko zrobi z przygotowaną przez nas śniadaniówką w największym stopniu zależy od tego, jakie nawyki żywieniowe kształtujemy w naszych podopiecznych. Jeśli od najmłodszych lat uczymy dzieci zasad zdrowego odżywiania oraz przyzwyczajamy je do wartościowych produktów spożywczych, a unikamy tych śmieciowych, to zjedzenie zawartości zdrowej śniadaniówki nie powinno stanowić żadnego problemu. Każdy rodzic czy opiekun może także od czasu do czasu zapytać nauczyciela lub wychowawcę, czy dziecko rzeczywiście zjada swoje drugie śniadanie. Uczmy dzieci także higieny podczas spożywania posiłków, dzięki czemu zredukujemy ryzyko chorób przewodu pokarmowego.

Inspiracją i wiedzą podzieliła się Ewa Jarosz, dietetyk i praktyk. Autorka książki Zdrowy detoks.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here