Strona główna Aktualności Dynia – wartości odżywcze i lecznicze. Jak przygotować zupę krem z dyni?

Dynia – wartości odżywcze i lecznicze. Jak przygotować zupę krem z dyni?

Dynia to niekwestionowana królowa jesieni. Jej właściwości odżywcze są ogromne, a przy tym ma niewiele kalorii. Jest bogata w takie witaminy jak: C, A, E, K, B6, kwas foliowy, ryboflawinę i wiele innych. Dynia zawiera również wiele cennych minerałów: żelazo, magnez, wapń, fosfor, potas, sód i cynk. To jedno z pierwszych warzyw, jakie wprowadzamy do diety dziecka - i słusznie, bo jest bezpieczna i bardzo zdrowa. Zobaczcie jak przyrządzić krem z dyni.

0
Krem z dyni.
Krem z dyni.

Aby zachować zdrowie i dobre samopoczucie naszych pociech podczas jesieni, koniecznie trzeba zadbać o wartościowe menu. Zdrowa dieta powinna być przede wszystkim urozmaicona i obfitować w takie produkty jak:

  • warzywa,
  • owoce,
  • pełnoziarniste produkty zbożowe
  • naturalne produkty mleczne.

Nie powinno zabraknąć także tłuszczów roślinnych i produktów dostarczających pełnowartościowego białka:

  • mięsa,
  • ryb,
  • jaj.

Różnorodność produktów w diecie dziecka ułatwia dostarczenie do organizmu wszystkich składników pokarmowych, które są niezbędne do prawidłowego wzrostu i rozwoju, a w okresie jesieni dodatkowo wspomogą organizm w walce z przeziębieniem czy ogólnym osłabieniem.

Zupy – przepis na zdrowe dziecko.

Jednym z prostych sposobów na urozmaicenie codziennego jadłospisu są różnego rodzaju zupy, w których można ukryć wartościowe produkty. Przykładem może być krem z dyni, obfitujący w witaminy i składniki mineralne wspomagające procesy metaboliczne. Na uwagę zasługują także karotenoidy, jak beta-karoten, które wykazują silne właściwości przeciwutleniające.

Zdrowy i pożywny krem z dyni.
Zdrowy i pożywny krem z dyni.

Dynia dyni nie równa.

Dynia piżmowa to odmiana dyni o lekko orzechowym smaku. Zupa jest słodka i ma przyjemny delikatny aromat, dlatego powinna smakować również bardzo wybrednym maluchom. W poniższym przepisie zamiast dyni piżmowej można wykorzystać zwykłą dynię. Jeśli dziecko nie lubi imbiru można go pominąć, a w przypadku dzieci ze zbyt niską masą ciała warto dodać do zupy odrobinę masła lub rozprowadzić żółtko.

Zupa krem z dyni 

Składniki na około 4-5 porcji:
1 dynia piżmowa lub 1kg zwykłej
1 marchew
Około 70 g selera korzeniowego
2 łyżki oliwy z oliwek
Biała część pora
1 ząbek czosnku
1 cm imbiru
Sól, pieprz
2 suszone liście laurowe, 3 ziarenka ziela angielskiego
Natka pietruszki
Opcjonalnie łyżka masła
Pestki dyni

Wykonanie

  • Dynię obrać za pomocą obieraczki do warzyw, usunąć pestki, a miąższ pokroić na mniejsze kawałki.
  • Seler obrać i pokroić w kostkę, ząbek czosnku w płatki, niewielki kawałek imbiru obrać.
  • W garnku rozgrzać oliwę, pora pokroić w krążki i zeszklić na oliwie razem z czosnkiem, po chwili dodać kawałki selera, marchew, dynię i imbir, warzywa zalać wodą (około 1,5 l).
  • Dodać liście laurowe i ziele angielskie.
  • Gotować do miękkości warzyw, około 30 minut.
  • Po tym czasie wyłowić liście laurowe, a zupę zmiksować na gładki krem i przyprawić odrobiną soli i świeżo mielonym pieprzem.
  • Można także dodać łyżkę masła.
  • Gotową zupę posypać posiekaną natką pietruszki i pestkami dyni.

Smacznego 🙂

 

Inspiracją i wiedzą podzieliła się Ewa Jarosz, dietetyk i praktyk. Autorka książki Zdrowy detoks.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here