Strona główna Aktualności Czekolada w diecie dziecka – jakie ilości są bezpieczne?

Czekolada w diecie dziecka – jakie ilości są bezpieczne?

Czekolada - najsłodsza słodycz poprawiająca humor, na którą stać każdego. Kto nie jej nie lubi? Chyba niewiele znajdzie się takich osób, na pewno uwielbiają ją najmłodsi. Wielu z nas zadaje sobie pytanie: czy dzieci powinny jeść czekoladę? Jeśli tak, to jaki rodzaj i w jakich ilościach? Jakie niebezpieczeństwo niesie ze sobą spożywanie dużej ilości tego smakołyku? Zobacz.

1794
2
Czekolada w diecie dziecka. Foto unsplash.com
Czekolada w diecie dziecka. Foto unsplash.com

Czekolada – kto to nie jej nie lubi? Chyba niewiele znajdzie się takich osób, na pewno uwielbiają ją najmłodsi. Czy powinni ją jeść? Jeśli tak, to kiedy, jaki rodzaj i w jakich ilościach? Jakie niebezpieczeństwo niesie za sobą spożywanie dużej ilości tego smakołyku? Zobacz.

Czy czekolada jest zdrowa?

  • Czekolada nie ma właściwości zdrowotnych a jedynie kakao w niej zawarte, im większa ilość kakao, tym lepszy smak i aromat.
  • Kakao zawiera m.in. żelazo, magnez, potas, jest źródłem witamin z grupy B, w mlecznej czekoladzie znajdziemy również wapń, jednak zawiera ona mniejszy procent kakao.
  • Czekolada gorzka zmniejsza napięcie nerwowe, poprawia humor – wynika to z obecności kofeiny i teobrominy.
  • Z powodu zawartości kofeiny, która jest substancją psychoaktywną dzieci mogą jeść czekoladę w niewielkich ilościach.
  • Lepiej podać dziecku kostkę gorzkiej czekolady niż inne dostępne słodycze np. żelki czy batoniki, będzie dla niego zdrowsza.
  • U starszych dzieci, nastolatków spożywających duże ilości czekolady, moga pojawić się problemy z cerą
  • Dorośli mogą zjeść „bez wyrzutów” 2 kostki czekolady deserowej (10 g) dziennie. Taka ilość nie spowoduje tycia a dodatkowo zapobiegnie chorobom układu krążenia i nowotworom.

Czekolada w diecie dziecka

  • Niemowlętom nie podajemy czekolady.
  • Mały kawałek dobrej jakościowo czekolady można podać dopiero półtorarocznemu dziecku.
  • Nie przesadzajmy z ilością, zróbmy to z wyczuciem – możemy np. zetrzeć jej niewielką ilość na przygotowany deser.
  • Dobra jakość = skład od 30% -70% miazgi kakaowej, zazwyczaj taką zawartość znajdziemy w czekoladzie gorzkiej lub deserowej.
  • Czekolada mleczna jest łagodniejsza, zawiera więcej cukru, powinna zawierać powyżej 25% miazgi kakaowej.
  • Czekolada biała zawiera masło kakaowe (ok 25%) i dużo więcej cukru niż dwie pozostałe.
  • Wyroby czekoladopodobne zawierają znacznie mniej wartościowych składników – miazga kakaowa ok 5%, dużo więcej cukru – takich nie zalecamy.

Wady czekolady

  • Niektóre dzieci mogą być uczulone na czekoladę – bacznie obserwujmy reakcję dziecka.
  • Czekolada zawiera małe ilości błonnika i może powodować zatwardzenie – jeżeli je zauważymy podajmy dziecku kompot z suszonych śliwek i ograniczajmy tę przyjemność.
  • Zawarty w czekoladzie cukier wpływa na powstawanie próchnicy, pamiętajmy o dokładnym umyciu ząbków.
  • Dzieci spożywające zbyt duże ilości czekolady (jak również innych słodyczy) uzależniają się od cukru, co prowadzi do osłabienia organizmu oraz przeziębień, ponadto dziecko może stać się nadpobudliwe.
  • Czekolada jest produktem kalorycznym, może przyczyniać się do otyłości.

Drogi rodzicu, wybór należy do Ciebie.

 

 

2 KOMENTARZE

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here